
Over ons
Onze Mollemse hertenboerderij “het Hertenhof” is gelegen op een uniek plekje : er zijn vijvers, bossen en weiden temidden van natuurgebieden. Deze natuur willen we graag met jou delen. Onze hoofdactiviteit bestaat uit het verkopen van producten afkomstig van onze eigen herten. In de zomermaanden van maart tot eind augustus is er ook overnachting op de boerderij mogelijk. Ook is er mogelijkheid om een vergaderzaaltje te reserveren, in de nabije toekomst kan u terecht voor een hapje en een drankje in onze bar.
Omdat edelherten stressgevoelige dieren zijn waken wij erover dat de rust niet kan verstoord worden.
Biologisch gezond leven is belangrijk. Uit testen blijkt dat onze weilanden biologisch in orde zijn, wat veel gezonder is voor zowel mens als dier .
Dit is niet de enige manier waarop wij milieubewust bezig zijn. Wij maken gebruik van zonnepanelen, recupereren het regenwater voor onder andere het doorspoelen van de wc’s en wasmachine, we maken ook nog eens gebruik van een warmtepomp in plaats van de gebruikelijke fosiele brandstoffen, we gebruiken enkel biologish afbreekbaren huishoudproducten en badproducten, we hebben een eigen waterzuivering, ook bijenhotel werden ingeplant, waar wilde bijen hun gang mogen gaan in de vrije natuur. Deze levenswijze helpt sterk in het behoud van een rijke fauna en flora
In het Hertenhof draait alles om diervriendelijkheid en respect voor de eigenheid van de dieren. Een tevreden en gezond dier zal resulteren in een kwaliteitsvol en gezond eindproduct.
Annie Van der Weerden, oprichtster aan het woord…
Als boerendochter en natuurliefhebber was het vanzelfsprekend dat ik liever buitenwerk deed en met dieren bezig was dan werken in een Brussels bankkantoor, wat ik 10 jaar deed. Door een toevallig artikel over boerderij-herten kwam ik bij deze dieren terecht.
In 1991 ging ik van start met het fokken van edelherten. Er werden hertenkalveren overgebracht vanuit een Engelse hertenboerderij. Toen was het in Vlaanderen nog wat pionierswerk: er moest nog veel geleerd worden over hoe je best met herten kon omgaan: herten laten zich niet dwingen, je kan ze niet drijven of vasthouden zoals andere boerderijdieren. Ze lijken rustige dieren maar in bepaalde omstandigheden, bvb in de bronstijd of na het kalven, kunnen zij zeer agressief gedrag vertonen.
Goed management bij herten betekent dat de stress geminimaliseerd wordt. Dagelijkse omgang en een rustige benadering zijn hier van het hoogste belang. Zo’n geduldige omgang maakt dat je uiteindelijk een groep kan lokken met je stem, wat een luxe is om ze naar een nieuwe weide of naar de stal te brengen.
Dagelijks wordt er wat bijgevoederd zodat ze de band met de mens aanhouden. Er wordt toegezien dat de dieren zoveel mogelijk rust hebben op hun territorium, vooral in de lente als de kalveren geboren worden. Er wordt gestreefd naar het welzijn van de dieren : voldoende grasland, een bos, een modderpoel, voldoende voedsel….In de winter krijgen ze een meer-gangenmenu: maïs, bieten of bietenpulp, voordroog-gras, lijnschilfers, granen…zelfs gevallen appels, noten. De hertenkweek in Vlaanderen is eerder beperkt en kleinschalig maar heeft een goede reputatie op het vlak van diervriendelijkheid.